All inclusive vakanties vergelijken!

Dit mag je niet missen op Kreta

Deel artikel

Griekenland is een heerlijk vakantieland. Eigenlijk maakt het niet uit welk eiland je bezoekt. Overal ben je verzekerd van een heerlijk warme, onbezorgde vakantie met veel lekker eten en lekkere dagjes aan het strand.

 

Hou je erg van cultuur en historie, dan biedt het ene eiland je meer bezienswaardigheden dan het andere. Ben je op zoek naar de perfecte mix van zon, zee, strand, cultuur, mooie steden en de nodige historie, dan is Kreta de ‘place to be’.

Vliegen naar Kreta

Kreta is voorzien van die vliegvelden: Heraklion, Chania en Sitia. Met een rechtstreekse vlucht vlieg je in nog geen vier uur naar het Griekse eiland. Met een huurauto op Kreta kun je vervolgens gaan en staan waar je maar wil. Handig! Gebruikmaken van het openbaar vervoer is natuurlijk ook een optie, maar is een stuk omslachtiger.

Lekker sportief doen in de Samaria kloof en de Agia-Irini kloof

Heb je zin in een beetje beweging, dan kun je je uitleven in de Samaria kloof. Deze zeventien kilometer lange canyon ligt in het zuidwesten van Kreta en biedt beeldschone vergezichten. Met een wandeling door deze kloof ben je vijf tot acht uur zoet. Neem dus genoeg eten en drinken mee voor je tocht, en zorg voor goede wandelschoenen. De minder druk bezochte Agia-Irini kloof is slechts zeven en een halve kilometer lang. Je waterfles kun je telkens vullen bij drinkwaterkranen op de route.

Bezoek het paleis van Knossos

Een van de absolute hoogtepunten van Kreta is het Paleis van Knossos. Die mag je dus ook niet missen als je op het eiland bent.  Het tempelcomplex uit de Minoïsche beschaving ligt op vijf kilometer van Heraklion en biedt een uitzicht over Kreta’s landschap vol olijfbomen. Neem rustig de tijd om het complex te verkennen, want het is zeer indrukwekkend om door de vijfduizend jaar oude ruïnes te slenteren en je voor te stellen hoe de mensen hier zo ontzettend lang geleden in de smalle gangen geleefd en gewerkt hebben.

 

Zorg dat je er al vroeg op de dag bent, dan kun je namelijk nog in de buurt van de bezienswaardigheid parkeren en heb je alles gezien vóór de grote toeristenstroom op gang komt. Daarna kun je wat anders gaan doen of de rest van de dag lekker dobberen in het zwembad.

Struin door de mooie steden

Er zijn op Kreta verschillende gezellige steden waar je een heerlijk dagje kunt shoppen, ronddwalen en cultuur snuiven. Zo kun je in Heraklion mooie Venetiaanse stadsmuren bekijken, door de haven wandelen en de vele winkels en terrassen bezoeken. De oude binnenstad is werkelijk schitterend! Ook het archeologisch museum is zeker een bezoekje waard. De stad Chania is vanwege de vele culturele bezienswaardigheden ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Het havenstadje Rethymnon is wonderschoon en leent zich prima om even lekker wat te eten, om vervolgens door te rijden naar de Vesting van Rethymnon. Een mooi Venetiaanse met een prachtig uitzicht over het eiland en de zee.

Uitgaan op Kreta

Denk je aan uitgaan op Kreta, dan denk je aan stappen in Chersonissos. Star Beach is de beste plek om helemaal uit je dak te gaan. Hier worden de pool parties naar een hoger niveau gebracht. De lekkere beats van de DJ’s en het zonnetje op je bol vormen een perfecte combinatie. Wil je op de Nederlandse toer, dan kun je terecht bij bars als ’t Hof van Holland en Bio Bio voor jou. De Cameo Club, El Paradiso en de Havana Club zijn bekende clubs in Chersonissos. Naast Chersonissos, is ook het nachtleven in Malia en Stalis de moeite waard. In Malia komen regelmatige internationale DJ’s hun plaatjes draaien. Gezellige tavernes en barretjes vind je overal op Kreta.

Ontspan op de vele prachtige stranden

Strandliefhebbers kunnen op Kreta hun hart ophalen. Het eiland heeft namelijk een kustlijn van ruim 1000 kilometer! Chersonissos en Malia zijn twee populaire badplaatsen. Deze zijn goed georganiseerd maar ook erg toeristisch. Als je iets verder zoekt kun je nog veel mooiere stranden vinden. Balos Beach bijvoorbeeld, waar je je in de Cariben waant. Volgens velen is dit dus ook het mooiste strand van Griekenland. Preveli Beach, voorzien van een palmenbos en steile rotswanden, is beeldschoon. Zo zijn er nog veel meer prachtige stranden, waar je heerlijk kunt ontspannen.

Lekker smullen op Kreta

De Griekse keuken is bijzonder smakelijk. Zo ook op Kreta, waar je je tegoed kunt doen aan souvlaki’s en helemaal klem kunt eten aan de giros. Kreta kent ook bergthee. Deze wordt gemaakt van de Sideritisplant en zou een positieve invloed hebben op je gezondheid. Zo wordt deze thee gedronken voor de spijsvertering en ter versterking van het immuunsysteem. Daarnaast is het gewoon een lekkere thee, in combinatie met een koekje of een gebakje. Een andere lokale lekkernij is Paximadi. Dit is een beschuit-achtig brood dat twee keer is gebakken om het langer te kunnen bewaren. Het wordt niet zo gegeten, maar eerst verzacht met water, wijn of olijfolie. Je kunt je ook gewoon eens laten verrassen en allerlei soorten mezedes (kleine hapjes) bestellen. Neem als toetje een paar heerlijke loukoumades. Deze mierzoete deegballetjes gevuld met honing smelten op je tong. Dat wordt gegarandeerd smullen

Gerelateerd nieuws