Reizen met voedsel kan een uitdaging zijn, omdat er regels gelden wat betreft het meenemen van eten. Dit geldt vooral voor vleesproducten, maar ook voor vis en zuivel. Of je vlees mag meenemen naar Nederland (of vanuit Nederland naar een ander land), hangt dus af van de regelgeving voor dat land. Daar lees je hier meer over.
Vlees meenemen binnen de Europese Unie
Reis je binnen de Europese Unie, dan heb je geluk. Binnen de EU zijn de regels vrij soepel, omdat de meeste landen dezelfde standaarden hanteren voor voedselveiligheid. Zolang het voor persoonlijk gebruik is, kun je dus gewoon vlees meenemen in het vliegtuig. Er wordt geen specifieke hoeveelheid genoemd, maar het is wel de bedoeling dat het om persoonlijk gebruik gaat.
Voor een aantal landen buiten de EU geldt dat je vlees mag meenemen, maar alleen in kleine hoeveelheden. Dit zijn Andorra, IJsland, San Marino, Noord-Ierland, en Zwitserland. Let erop dat dat kan veranderen, dus controleer vooraf altijd de huidige situatie om misverstanden te voorkomen.
Voor Groenland en Faeröer geldt momenteel een maximale hoeveelheid van 10 KG.
Wat betreft soorten vlees is er geen specifieke regelgeving: zolang het voor persoonlijk gebruik is, en er dus geen zeer opvallende hoeveelheden worden meegenomen, mag je verschillende soorten vlees gewoon meenemen.
Regelgeving buiten de Europese Unie
Voor landen die geen onderdeel zijn van de Europese Unie, en ook niet hierboven genoemd zijn (zoals Andorra en Groenland), geldt dat het niet toegestaan is om vlees mee te nemen. Je kunt dan dus niet vlees vanuit Nederland of terug naar Nederland meenemen.
De regels bestaan voornamelijk om te voorkomen dat ziekten en plagen zich verspreiden tussen landen. Er bestaan specifieke regels om ecosystemen te beschermen en over het algemeen wordt de voorkeur ook gegeven aan lokaal vlees in plaats van producten uit andere landen. Als je bijvoorbeeld binnen Nederland vlees aanschaft, kun je dit zien als duurzaam geproduceerd vlees, wat in minder mate het geval is wanneer je producten uit het buitenland meeneemt.
Conclusie
Als je vlees wilt meenemen op je reis, zorg er dan voor dat je de regels kent van het land waar je naartoe gaat. Binnen de EU zijn de regels vrij eenvoudig en niet zo streng, maar buiten de EU is het een ander verhaal. Check dus altijd de regels en voorwaarden om misverstanden en problemen te voorkomen. Dit geldt zowel voor als je vlees vanuit Nederland meeneemt, als van een ander land naar Nederland.