All inclusive vakanties vergelijken!

De mooiste wandelroutes van Nederland

Deel artikel

Nederland beschikt over een groot aantal prachtige natuurgebieden waar je uren kunt wandelen, fietsen en op andere manieren kunt genieten van de natuur. Via de welbekende knooppunten kun je zelf een route maken, maar je kunt ook één van de bestaande routes volgen. In dit artikel bespreken we de mooiste wandelroutes in Nederland.

Duinen van Zuid-Kennemerland, Noord-Holland

Ten noorden van Haarlem en niet ver van de Nederlandse kustlijn, kun je een prachtige wandeling maken van 9 kilometer. Onderweg loop je door het beboste duingebied van Midden-Herenduin en Landgoed Duin- en Kruidberg. Tijdens je wandeling kun je zomaar oog in oog komen met grote grazers zoals de Schotse hooglander, Shetlandpony’s, runderen en het konikpaard.

Het plankenpad, Drenthe

In Drenthe ligt het Nationaal Park Dwingelderveld, welke bestaat uit 4000 hectare aan bossen, heide en vennen. Genoeg om te bekijken dus tijdens je wandeling door het nationale park. De mooiste route is die over het plankenpad, genaamd de Boswandeling Spier van 5,5 kilometer lang. Een deel van de route loopt over een pad van planken over een ven heen. Dit geeft een prachtig uitzicht over dit mooie natuurgebied en maakt je wandeling extra bijzonder.

Kaapse bossen, Utrecht

In het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug liggen de Kaapse Bossen. De wandelroute brengt je door de dichte bossen, indrukwekkende lanen en bijzondere objecten. De route is 5 kilometer lang en daarmee ook geschikt voor kinderen. Zo zijn er onderweg klimbomen, een uitkijktoren maar ook de Doornse kei en de stenen tafel.

De Utrechtse Heuvelrug ligt net buiten de Randstad en bestaat uit heuvelachtige bossen met indrukwekkende kastelen, maar ook tal van musea en restaurants in diverse steden en dorpen in dit gebied. Er zijn ook diverse uitzichtpunten in het gebied, waardoor je de heuvelrug vanaf boven kunt bewonderen.

14-vennenwandeling, Noord-Brabant

In het Brabantse Oisterwijk ligt de 14-vennenroute van 9,4 kilometer. De Oisterwijkse bossen zitten vol met vennen die je tijdens deze route allemaal kunt bewonderen. Onderweg wisselen dichte bossen met hoge bomen af met grote waterplassen waar je allerlei diertjes kunt spotten zoals hagedissen en sprinkhanen.

De Oisterwijkse bossen zijn het gehele jaar door goed te bezoeken en ieder seizoen brengt weer iets bijzonders. Zo zijn in de winter de vennen sprookjesachtig bevroren en is er in de herfst een kleurexplosie. Er leven ijsvogels, herten en reeën dus hou je ogen goed open tijdens het wandelen!

Planken Wambuis, Gelderland

In het midden van Nederland vinden we het prachtige Nationaal Park de Hoge Veluwe, met kilometers aan heidelandschappen en bossen. Hier leven veel wilde dieren, die je tijdens de historische route van Planken Wambuis zomaar eens tegen kunt komen. De route is 4,5 kilometer lang en onderweg lopen paarden en runderen, maar er leven ook edelherten in dat gebied. Op de Veluwe zijn tal van overnachtingsmogelijkheden op één van de vakantieparken of op een camping.

Oude Willem, Friesland en Drenthe

Midden in het Nationale Park Drents-Friese Wold ligt een gebied genaamd de Oude Willem. Dit is vernoemd naar een herder Oude Willem die in de 19e eeuw zijn schapen hier liet grazen. Drents-Friese Wold ligt, zoals de naam al zegt, zowel in Friesland als in Drenthe en is het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Genoeg te ontdekken dus!

Wandelroute Oude Willem is 6 kilometer lang en kan eventueel gecombineerd worden met wandelroute Ganzenpoel van 4,9 kilometer voor een totale wandeling van 13 kilometer door dit uitgestrekte bosgebied heen.

Gerelateerd nieuws

Griekenland stedentrip of zonvakantie

Griekenland een veelzijdige vakantiebestemming De vakantiebestemming Griekenland is ieder jaar weer een bestemming die aangedaan wordt door toeristen uit alle windstreken. Dit komt omdat Griekenland

Verrassend Cuba

Verrassend Cuba een tropische vakantiebestemming Denkend aan Cuba, dan gaan de gedachten al snel uit naar salsamuziek, gastvrije bevolking, rum, mojito’s, fantastische natuur, uitgesproken keuken