All inclusive vakanties vergelijken!

Eilandhoppen Griekenland – wat is jouw mooiste archipel?

Deel artikel

Het Griekse vasteland, niks mis mee. Athene, de Meteorakloosters, het orakel van Delphi, allemaal op vaste grond. Maar wat natuurlijk heel erg lonkt en lokt, dat zijn al die prachtige eilandjes. De een nog mooier dan de ander. Met witgewassen huisjes, nog echt vriendelijke bewoners, de vondst van een mini-eethuisje waar echt alles lekker is en steeds weer die schepen door de azuurblauwe wateren: op weg naar een volgende eilandontdekking. Nu kun je moeilijk in een vakantie alle eilanden van Griekenland bezoeken, het zijn er veel te veel. Bovendien zijn er ook honderden die onbewoond zijn. Dit artikel presenteert een paar geroemde eilandengroepen. Kies een leuke eilandenarchipel om te eilandhoppen Griekenland. Want als je steeds eilanden zou kiezen van verschillende eilandengroepen, ben je meer aan het varen dan eilanden aan het verkennen.

Saronische Golf en Dodekanesos

Nog niet platgewalst door het toerisme, eilandjes die gewild zijn bij de stadsbewoners van Athena (vooral Poros). Ook Hydra met zijn kunstenaarssfeertje en het iets levendiger Spetses zijn een bootoversteek meer dan waard. De eilandjes in de Saronische Golf zijn heerlijk intiem.

Meer richting Turkse Zuidwestkust ligt de eilandenarchipel van de Dodekanesos. Het woord zelf betekent twaalf, maar het aantal eilanden is groter. Dit is ‘nieuw’ Grieks land want de eilanden behoorden vroeger tot de Ottomanen en een tijdje zelfs tot de Italianen. Vandaar dat Mussolini er een retraite liet optrekken. Hier ga je eilandhoppen tussen alom geliefde eilanden zoals Rhodos en Kos. Ook Patmos is historisch interessant.

Eilandhoppen Griekenland: Sporaden

Tussen de Griekse oostkust en Turkije dobberen meer dan 103 eilanden die zich verzamelen in de archipel van de Sporaden. Waaronder het lang onbekende Skopelos dat als decor diende voor de ABBA-filmhit ‘Mama Mia’ en daarom nu flink bezocht wordt met eilandhoppen Griekenland. Dwaal rond ook door de weelderige bossen van het fluisterstille Alonnisos. De meeste strandgangers voelen zich goed thuis op het drukste eiland van de Sporaden: Skiathos.

Eilandhoppen Griekenland: Cycladen

Eilandhoppen Griekenland hoeft niet duur te zijn. De ferry’s zijn redelijk goedkoop en je kunt ook nog te kust en te keur goedkope accommodatie op de kleine eilanden vinden. Zo ook op de archipel van de Cycladen. Een groep met een vulkanisch verleden en dat zie je terug op eilanden zoals Santorini dat is ontstaan als gevolg van vulkanische activiteiten. Een prachtig eiland vol spannende doolhoftrapstraatjes. Ook Naxos is sfeervol met haar prachtige middeleeuwse stadje. Het geheim van Amorgos is haar rots klooster en wie naar Folegandros gaat, raakt in een keer al z’n stress kwijt.

Ionische eilanden, ‘groen’ eilandhoppen Griekenland

Tussen zuidelijk Italië en Griekenland liggen niet ver van de kust van Albanië de Ionische eilanden. Daarvan is Corfu de meest bekende. De archipel van de Ionische eilanden is een stuk groener dan alle overige Griekse eilandengroepen. Ook vind je hier veel gebouwen die wel wat aan Venetiaanse architectuur doen denken. Dat klopt want de archipel was heel lang onderdeel van het grote Venetiaanse rijk. Dit eilandhoppen Griekenland deel vergt wel checken naar de afvaarten want het ferryverkeer is hier minder druk als bijvoorbeeld in de Cycladen.

Ben je toe aan iets actiefs? Dan kan actieve vakantie Griekenland wat voor jou zijn!

Gerelateerd nieuws

Vakantie

Watersport tijdens de vakantie

Voor velen is vakantie het ideale moment om even te ontsnappen aan de dagelijkse routine. Watersport kan hierin een boeiende ommekeer bieden, een kans om

Nederland

Fietsvakanties in Limburg

Verlang je naar een ontspannende vakantie weg van de drukte? Overweeg dan eens een fietsvakantie in Limburg in plaats van de typische all-inclusive resort vakanties.