All inclusive vakanties vergelijken!

Tijgermug verspreid het chikungunya-virus in het Caribisch gebied

Deel artikel

tiger-mosquito-49141_1280In het Caribisch gebied verspreid de tijgermug het chikungunya-virus. Alleen al op Curaçao zouden inmiddels 20.000 mensen besmet zijn met het gevaarlijke virus. Het aantal besmettingen stijgt nog iedere dag. De tijgermug is niet alleen bij schemering actief maar ook overdag. Het chikungunya-virus dat het gevleugelde beestje verspreid zorgt voor plotselinge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn en extreme hoofdpijn. Daarnaast kan er huiduitslag ontstaan en kunnen mensen met het virus last krijgen van lichtschuwheid.

De tijgermug is op dit moment enorm actief in Zuid-Amerika en op meerdere Caribische eilanden. Zo ook de eilanden waar Nederlanders veel naar toe gaan voor een vakantie, zoals Aruba, Bonaire en Curaçao. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt vakantiegangers voor het chikungunya-virus.

Meer dan 20.000 besmettingen op Curaçao

Volgens de GGD zijn er op het vakantie-eiland Curaçao al meer dan 20.000 mensen besmet met het virus, dit is meer dan 10 procent van de hele bevolking op het eiland. Het chikungunya-virus is niet dodelijk, maar het kan naar de incubatietijd wel leiden tot plotselinge koorts, erinstige spier- en gewrichtspijn en huiduitslag die weken tot maanden kan aanhouden. De plotselinge koorts verdwijnt over het algemeen snel maar de gewrichtspijn houdt meestal lange tijd aan.

Het chikungunya virus wordt overgedragen door de Aziatische tijgermug, deze mug kan ook het dengue virus overdragen. Het beste medicijn tegen de tijgermug is om niet gestoken te worden aldus de RIVM. Vakantiegangers in het Caribische gebied wordt aangeraden om beschermde kleding te dragen en te gaan slapen met een muskietennet. De tijgermug is ook overdag actief dus kijk ook overdag uit voor de mug. Er bestaat geen vaccin voor het chikungunya-virus, dus voorkom dat je tijdens je vakantie in het Caribische gebied gestoken wordt door de tijgermug.

Precies een jaar nadat het virus voor het eerst opdook in het Caribische gebied

Exact een jaar geleden dook het chikungunya-virus voor het eerst op bij patiënten in het Caribische gebied. Het virus werd ontdekt op het Franse gedeelte van Sint-Maarten. Na deze ontdekking heeft het virus zich verspreid over onder andere, Bonaire, Aruba en Curaçao. Op het populaire vakantie-eiland Curacao wordt nu dagelijks in de woonwijken gespoten om de tijgermug te bestrijden.

Gerelateerd nieuws

Griekenland stedentrip of zonvakantie

Griekenland een veelzijdige vakantiebestemming De vakantiebestemming Griekenland is ieder jaar weer een bestemming die aangedaan wordt door toeristen uit alle windstreken. Dit komt omdat Griekenland

Verrassend Cuba

Verrassend Cuba een tropische vakantiebestemming Denkend aan Cuba, dan gaan de gedachten al snel uit naar salsamuziek, gastvrije bevolking, rum, mojito’s, fantastische natuur, uitgesproken keuken