All inclusive vakanties vergelijken!

Eerste hulp bij twijfel tussen een camper of een caravan

Deel artikel

Zit jij enorm in de twijfel tussen een camper of een caravan? Campers zijn bezig met een grote opmars in Nederland, maar er rijden toch nog steeds een stuk minder campers rond dan caravans. “Camper caravan, camper caravan, zullen we een camper of caravan kopen?” We snappen dat dit een lastige keuze is. Om jou een eindje op weg te helpen, leggen we je de grootste verschillen tussen de camper en de caravan uit. 

Een basisplaats

De keuze tussen een camper of caravan hangt zeker niet alleen af van een budget. Of je nu een bürstner camper tweedehands koopt of een gloednieuwe caravan, het gaat erom hoe jij het liefst vakantie viert. Het gaat er echt om waar jij het meest van geniet. Kun jij wekenlang genieten van dezelfde regio, of wordt jij na een paar dagen al onrustig? Het is een feit dat wanneer je met de caravan gaat je langer op dezelfde plek verblijft. Voortent mee, op de fiets naar dat leuke dorp in de buurt of een dagje naar het strand. Je kunt de omgeving verkennen met je eigen auto en een band opbouwen met de rest van de campinggasten. De basis is en blijft de camping voor caravanners! 

Op ontdekkingstocht

Mensen die een camper bezitten hebben toch een iets ander idee van een vakantie. Waar mensen met een caravan een paar weken op dezelfde plek blijven staan, staan camperaars hooguit twee of drie dagen op een plek. Ze vermijden de snelwegen en pakken het liefst provinciale wegen en laten zich verrassen door al het moois dat ze tegenkomen. Dit komt omdat ze over meer flexibiliteit beschikken dan mensen met een caravan. Ze kunnen overnachten op een camping, maar dat hoeft niet altijd. Je struikelt bijna over de camperplekken in Europa waar je soms voor een paar euro of zelfs gratis al kan overnachten. Welke faciliteiten er aanwezig zijn is ook niet zo interessant voor camperaars. Douchen kan in de camper en meestal is een camper ook niet afhankelijk van stroom, door de zonnepanelen op het dak. En ach, de volgende dag zijn ze toch alweer weg naar de volgende bestemming. Als mensen met een camper ergens wat langer willen staan, dan kiezen ze – net zoals caravanners – graag voor een plek met meer faciliteiten.

On the road

Met een campervakantie ben je altijd onderweg. Bedenk dus goed of het reizen bij je past. Dat je van tevoren niet weet waar je beland, is iets waar jij enorm gelukkig van wordt. En nu denk je misschien: dat kan met een caravan toch ook? Dat klopt. Toch gaat dat met een camper net iets makkelijker. Dan bedoelen we vooral het rijden, het parkeren en vertrekken. Je kunt een camper net iets makkelijker pakken als je even een weekend weg wilt of een bezoek aan de andere kant van het land hebt gepland. Je kunt lekker een wijntje drinken en ’s avonds stap je in je eigen bed, gewoon op de oprit. 

Maar nadelen zijn er ook zeker. Zo kan het voorkomen dat je net staat geïnstalleerd en nog bent vergeten wat boodschappen te halen voor het avondeten. Daarom kun je met een camper beter de boodschappen al onderweg doen. Met de camper op pad is gewoon even een andere mindset aannemen. Als we kijken naar de caravan, kun je wel stellen dat dit het perfecte vakantie onderkomen is voor als je graag wat langer op dezelfde plek staat. De tent uit, alle ruimte om fietsen mee te nemen, barbecue op de plek en het zwembad op loopafstand. De kids die vakantievriendjes maken en zich de hele dag wel vermaken. Als je op deze manier vakantie wilt vieren met een camper, dan is het eigenlijk gewoon een groot onhandig ding. Twijfels? Huur er dan eentje, dan weet je meteen of zo’n camper bij je past.

Gerelateerd nieuws